Fixa tvättstugan för bättre vardag

Rummen där vardagens trista måstesysslor genomförs blir lätt lämnade åt sitt öde. Men att ge tvättstugan lite kärlek kan göra underverk för humöret, det menar Marie Johansson som nyligen har renoverat sin.

ANNONS
|

Tvättstugan är själva sinnebilden för allt som är tradigt i vardagen. Kampen för att hålla jämna steg med tvättberget är ett ständigt sisyfosarbete som du inte kan vinna.

Inte blir det bättre av att tvättstugan ofta ligger i en fuktig källare vars lysrörsbelysning för tankarna till en skräckfilm.

Men det behöver inte vara så. Det är Marie Johanssons tvättutrymme ett bevis på. Hon är en inredningsintresserad fotograf och säljare som bor med sin sambo Fredrik och deras två barn i ett 1960-talshus i Yngsjö utanför Kristianstad.

– Man tillbringar så otroligt mycket tid i tvättstugan. Jag kände att jag ville att det skulle vara lite trevligare där, säger Marie.

ANNONS

När de köpte huset för snart fem år sedan var tvättstugan i det inredda källarplanet ”världens tråkigaste utrymme”, enligt Marie.

– Det fanns en tvättmaskin och en tumlare, ett överskåp och en bänkskiva. Det kändes som att gå ned ett mörker varje gång man skulle tvätta.

Även om själva renoveringen inte var särskilt märkvärdig gjorde den stor skillnad, tycker hon.

Fredrik, som är bilmekaniker till vardags, vet att livet blir enklare om man följer principen ”var sak på sin plats”. Det blev också ledorden för tvättstugan.

– Precis så har det blivit. Allt fungerar mycket smidigare nu och det är mycket roligare att fixa tvätten säger Marie.

Marie målade två av väggarna med en lite mörkare, varm grön kulör. De behöll bänkskivan, som utgjorde en bra avställningsyta. Torktumlaren och tvättmaskinen bytte plats för att undvika att dörrarna skulle stöta i varandra och vara i vägen när de blöta kläderna skulle torkas.

– Det är en sådan där enkel, liten detalj som ändå är värd mycket, för att det blir ett litet irritationsmoment mindre, säger Marie och skrattar.

Men det som hon är mest nöjd med är att själva tvättmaskinen och tumlaren är placerade en bit upp för att skapa en bättre arbetshöjd.

– De står på var sitt skåp, egentligen två överskåp från ett Ikeakök. Tänk bara på att säkra dem mot skakningarna från centrifugeringen. Det är viktigt, både ur säkerhetssynpunkt och för att maskinerna inte ska gå sönder.

Marie och Fredrik investerade också i ett högskåp för förvaring av städartiklar och andra småsaker.

– Jag gillar verkligen stängd förvaring. Det ser genast mer undanplockat och rent ut om man kan stänga om röran.

Det är också särskilt viktigt eftersom man passerar genom tvättstugan för att komma in i sonen Liams rum.

– Sedan har jag skaffat lite snygga burkar och förvaringskärl till klädnypor och tvättmedel som står framme och är lättåtkomliga.

Som pricken över i har Marie ställt en radio i rummet, så att den som pysslar med tvätten kan lyssna på musik eller något intressant program under tiden.

Kostnaden för uppfräschningen gick på några tusenlappar.

– Den största utgiften var skåpen som kostade ungefär 1 500 kronor och färgen, för någon tusenlapp.

Marie är glad att de lade tiden och energin på fixa till ett utrymme som annars lätt glöms bort.

– Man är ju där mer än vad man tror. Det ska vara mysigt, säger hon.

Det håller ordningskonsulten Kristina Attersand med om. Hon jobbar som lärare men driver också företaget Förvaringsfixaren som hjälper andra att få ordning och struktur.

– Jag tänker alltid i flöden. I vilken ordning utförs de praktiska uppgifterna i utrymmet? Sedan placerar jag förvaringen efter det, säger hon.

Själv har Kristina Attersand ett utrymme som både är tvättstuga och badrum.

– När vi renoverade badrummen valde vi att flytta tvättstugan till den våning där vi har våra kläder och där vi duschar och sover, så det är nära mellan smutskorg, tvättmaskin och klädförvaring.

Dessutom gjorde de plats för flera olika smutskorgar, vilket gjorde det enklare att få till en bra tvättrutin.

Har man ont om plats i tvättstugan finns många smarta lösningar för att torka tvätten.

– Det finns vägghängda torkställningar, men också varianter som hissas ned från taket eller dras ut som en tvättlina. Hos mig hängs det som inte torkas i torktumlaren på en hopvikbar torkställning.

Kristina avslutar med ett annat måste-tips:

Ha en låda för ensamma strumpor i nära anslutning till tvättstugan. Det är alltid någon strumpa som lyckas rymma från sin partner!

FÖRVARINGSEXPERTENS BÄSTA TIPS

+ Sortera på en gång. Ha en korg för varje kulör eller gradantal, så att smutstvätten enkelt kan separeras. Då är det lätt att se när det är dags att tvätta och enkelt att ladda maskinen.

+ Märk upp. Sätt tydliga etiketter på lådorna – gärna med bilder för de minsta familjemedlemmarna – så att alla kan göra rätt och lägga tillbaka det som använts.

+ Öppen förvaring. Fina burkar och korgar kan stå framme på bänkar och hyllplan. Tänk bara på att ha tvättmedel högt upp, på behörigt avstånd från barn.

+ Dold förvaring. För att utrymmet inte ska kännas plottrigt kan det vara bra att få in saker i skåp och lådor: gärna enligt konceptet lådor i lådor. Lägg fläckborttagningen i en box, och så vidare – allt har sin plats.

+ En korg var. Ha en korg för ren tvätt för var och en i hushållet. Då är det lättare att förflytta det tvättade till varje familjemedlems klädförvaring.

Källa: Ordningskonsulten Kristina Attersand

ANNONS