Kartongrekord under pandemin

Svämmar ditt hem över av kartonger och plastemballage? Du är inte ensam. Ökad näthandel under pandemin ger fler förpackningar som ska återvinnas.
– Förra året var ett rekordår, säger Veronica Foberg Gustafsson på Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, FTI.

ANNONS
|

LÄS MER:Parkeringsappar – en djungel

Coronapandemin har förändrat våra köpvanor. Vi handlar mer på nätet och när fler jobbar hemifrån lagas också mer mat hemma. Det har lett till en ökad mängd förpackningar i omlopp.

– Många av våra återvinningsstationer måste tömmas oftare och vi har fått förändra tätheten på våra rutter, säger Veronica Foberg Gustavsson, som är kommunikationschef på FTI.

Insamlingsstatistiken från 2020 visar att förpackningarna som lämnades in till återvinning blev åtta procent fler jämfört med året innan. Mest ökade pappersförpackningarna, med 16 procent.

LÄS MER:Tonat pressglas med historia

Pappersfibrer är så starka att de kan återvinnas fem till sju gånger utan att kvaliteten försämras. Mjölk- och pastapaket kan alltså förvandlas till pizzakartonger eller flingpaket i flera vändor.

ANNONS

– Varje förpackning gör skillnad, även de som hamnar fel eller är en blandning av olika material, säger Veronica.

Då bränns de och den energin används i återvinningsanläggningen.

Ju fler plastförpackningar som återvinns desto mindre olja behövs i tillverkningen av nya plastprodukter. Hårda plastförpackningar blir till både blomkrukor, delar till fordonsindustrin och plastmöbler.

Det bästa för återvinningsprocessen är om förpackningen är så enhetlig som möjligt. Om det går: ta bort plastinslag och sortera för sig. Dra bort tejp och etiketter och släng dem i hushållssoporna.

– Fast det ska vara enkelt. Man ska inte behöva fundera för mycket, använda verktyg eller göra illa händerna.

LÄS MER:För bilföraren som vill ha en öppen relation

En mjölkkartong med skruvkork av plast läggs i kärlet för pappersförpackningar, medan själva locket sorteras bland plastförpackningarna. Tumregeln är att det material som dominerar viktmässigt är avgörande för i vilken behållare förpackningen ska återvinnas.

– Sedan får man gärna platta till förpackningarna så mycket som det går. Annars tömmer vi kärl som mest är fulla av luft. Det går sex tillplattade mjölkpaket på ett ”icke-tillplattat”.

Vi är generellt bra på återvinning i Sverige. Men en utmaning är att få plats med allt hemma. Är utrymmet för källsortering begränsat kan det bli frestande att slänga mer i hushållssoporna.

Genom att platta till pappersförpackningar och plastburkar, rulla ihop mjukplast och stapla kartonger som liknar varandra – typ äggkartonger – på varandra, blir förvaringen mycket smidigare.

– Förpackningarna ska vara tomma, men behöver inte rengöras innan de återvinns.

LÄS MER:Få koll på fåglarna med en app

Det kan ändå kännas nödvändigt för att bli av med lukten. Plastbyttor som har innehållit fisk eller paket med sura mjölkskvättar kan få den mest ambitiösa återvinnaren att krokna. Veronica Foberg Gustavsson tipsar om att skölja ur dem med kallvatten eller ditt använda diskvatten.

– Det utvecklas också allt bättre sorteringskärl för hemmabruk. Det viktiga är att förpackningen sorteras, återvinns och kan bli till något nytt.

LÄS MER:SVT-inredaren Malin Persson är kreativ även hemma

Bäst för miljön är det om vi samlar ihop många förpackningar varje gång vi tar bilen till ett återvinningsställe. Långa transporter för enbart återvinning vill man givetvis undvika.

– Om man svänger förbi när man ändå ska handla mat eller göra något annat ärende är det ännu bättre, säger Veronica Foberg Gustavsson.

TRE FÖRPACKNINGAR SOM OFTA HAMNAR FEL

+ Chipspåse. Är du osäker på om den är av plast eller metall, testa att knyckla ihop den. Vecklar den ut sig igen ska den sorteras som plastförpackning. Behåller den sin form ska den sorteras som metallförpackning.

+ Smörpaket (av typen Bregott). Locket ska sorteras som plast. Byttan är till största delen gjord av papper och ska därför sorteras som pappersförpackning.

+ Omslagspapper. Ska sorteras som pappersförpackning, inte som tidning.

Källa: Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, FTI.

VIK DRYCKESKARTONGEN RÄTT

Det här är bästa tipset för familjen som gör av med flera liter mjölk, havredryck och juice i veckan. Lär dig vika ihop en dryckeskartong så att du nästan kan gömma den i din stängda hand.

1. Kom ihåg att ta av plastkorken innan du börjar vika, den ska sorteras som plastförpackning.

2. Vik ut hörnen både upp- och nertill på kartongen. Platta till.

3. Vik upp långsidorna mot mitten. Vik upp botten och vik kartongen på mitten.

4. Fäst toppen av kartongen i den uppvikta botten. Resultatet ryms nästan i din hand!

ANNONS