Planera resan om du kör på el

Visst går det att bilsemestra med elbil, men det krävs lite extra planering.
– Tänk på att det kan vara kö vid snabbladdningsställena, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk expert och hållbarhetsansvarig, Riksförbundet M Sverige.

ANNONS
|

När man gör längre resor med en ren elbil är det bra att kolla upp laddstationer i förväg. Kör du en hybrid är det såklart inte alls lika känsligt – då kan du ladda när det passar och köra på andra drivmedel däremellan. Å andra sidan har den rena elbilen betydligt längre räckvidd än hybriden, som i regel bara når runt fem mil på el.

I de allra flesta elbilar finns information om nästa laddställe i bilens GPS-system. När du skriver vart du vill åka kommer navigatorn att föreslå lämpliga laddstationer. Det finns flera olika aktörer som erbjuder laddning.

– Tyvärr saknas det ett gemensamt system för betalning, vilket gör laddningen krångligare än den skulle kunna vara, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk expert och hållbarhetsansvarig på Riksförbundet M Sverige.

ANNONS

Ibland krävs det ett speciellt kort för att man ska kunna ladda sin bil. Det måste man skaffa i förväg. Andra gånger kan man betala med en app i telefonen. Har man otur måste man ladda ned flera olika för att kunna använda alla aktörers tjänster.

– Elkraftsbolagen och branschorganisationerna har sagt att man ska enas om någon sorts standard – till exempel att man ska kunna använda betalkort eller betala med hjälp av en QR-kod, säger Carl-Erik Stjernvall.

Men det kan dröja innan en sådan lösning är på plats. I dagsläget får man räkna med en del app-krångel.

– Men håller du dig inom ett visst nätverk går det ju bra. Till exempel Ionic som finns på alla Circle K-stationer. Och så har ju Tesla nyligen öppnat alla sina laddstationer för övriga bilmärken.

Det tar ungefär mellan 30 minuter och en timme att snabbladda, beroende på hur ”tomt” batteriet är och vilken förmåga din bil har att ta emot elen. Kostnaden varierar. Det är fri prissättning som gäller och de olika laddställena erbjuder olika effekt.

– Snabbladdning brukar ligga mellan fem och åtta kronor per kilowattimme. Man kan säga att det man betalar för är hastigheten. Laddar man på hotellet eller campingen över natten kanske det kostar som hemma, två-tre kronor. Men är det snabbare betalar man för det, säger Carl-Erik Stjernvall.

Det finns digitala tjänster som kan hjälpa dig att planera resan i förväg. Genom att ange vilken bilmodell du har och mellan vilka platser du vill åka, föreslår programmet den snabbaste vägen dit, samt hur många gånger och var du kan ladda.

– Men tänk på att det kan vara kö, säger Carl-Erik Stjernvall.

Det gäller särskilt om du ska till ett populärt ställe dit många åker den här tiden på året, som exempelvis Öland.

– Då kan det vara smart att ladda lite innan det behövs och på något ställe en bit ifrån huvudstråket där många åker, säger han.

Får du en varning för låg laddning har du inte några fem mil på dig – som brukar vara fallet när bränslelampan på en bensin- eller dieselbil börjar blinka. I en elbil är marginalen tajtare, så säkrast är att förebygga att varningen dyker upp.

Det är också bra att tänka på att vädret kan spela in för hur ofta bilen behöver laddas.

– Det går åt mer el om det är en varm dag och AC:n är i gång för fullt, säger Carl-Erik Stjernvall.

SÅ HITTAR DU TILL LADDPLATSERNA

Det finns 14 679 laddpunkter i Sverige. Av dessa har 1 630 snabbladdning. På elbilsstatistik.se/laddinfrastatistik finns en överblick över hur laddtillgången ser ut i varje län. Ofta visar bilens GPS var närmaste laddställe finns. Men om du vill sitta hemma framför datorn eller använda mobilen och planera din resa finns flera bra tjänster att använda sig av. Här är några av dem:

+ Uppladdning.nu

+ Eniro.se

+ Ionity.eu

+ Abetterroutplanner.com

+ Plugshare.com

+ Chademo-map.com

+ Ccs-map.eu

Källor: Riksförbundet M Sverige, Elbilen.se, Elbilsstatistik.se, Powercircle.org.

LADDA SMART

+ Passa på att ladda bilen över natten – boka hotell eller stuga som har bra laddmöjligheter.

+ På långresor behöver man oftast använda snabbladdare, annars tar resan för lång tid. Det går fortast att ladda när batteriet är tomt. Vid 50 procents laddnivå avtar hastigheten.

+ Planera resan och försök hitta laddställen en bit ifrån de vägar där många åker för att undvika köer.

+ Tänk på att du måste ha med en egen sladd när du laddar på publika laddställen, som köpcentrum och snabbmatsställen.

+ Ladda så ofta du kan – tillverkarna rekommenderar det.

LÄS MER:Bosse Johannesson i Alingsås renoverar en Volvo-lastbil från 1929

LÄS MER:Suzuki – 70-åring på två hjul

LÄS MER:Billigaste sjusitsiga familjebilen du kan köpa just nu

ANNONS