Se upp för bismak i gravad lax

Gravad lax är ett populärt inslag på påskbuffén. Vi har testat ett gäng färdiga sorter och funnit både smakmässiga guldkorn och bottennapp. Men att hitta vakuumförpackade produkter som dessutom är miljövänliga är inte helt lätt, visar det sig.

ANNONS
|

Gravlax har en given plats på de flesta buffébord till påsk, och många väljer att göra det enkelt för sig och köpa den färdig i stället för att grava själv.

En tydlig dillsmak och balans mellan sött och salt i laxen är egenskaper som uppskattas av många. Konsistensen är också viktig – skivorna bör smälta i munnen utan att vara mosiga eller falla sönder. I vårt test av åtta sorters gravad, vakuumförpackad lax får Savolax högst betyg. Enligt flera i panelen smakar den ”som hemgravad”. Även Änglamark och Hätälä klarar sig bra. Men hela fyra av de testade laxarna - Coop, Falkenberg, Kosterfiskarn's och Korshags – har någon form av bismak.

ANNONS

Det finns ytterligare några aspekter att ta hänsyn till, utöver smaken, när man väljer lax. Den gravade varianten som säljs färdigpackad i butikerna är i regel odlad, vilket kan ha en negativ påverkan på klimat och miljö.

– Ett av problemen är att odlad lax kan rymma och sprida sjukdomar och parasiter till den vilda laxen. Rymningar kan också resultera i konkurrens och att vilda bestånd förlorar sin genetiska särprägel, säger Stina Tano, sakkunnig inom marina ekosystem och fiske på Naturskyddsföreningen.

SÅ GJORDE VI

+ Åtta olika sorters gravad, skivad lax testades av en panel på sex personer. Två förpackningar av varje sort ingick i testet.

+ Panelen bedömde utseende, konsistens, smak och helhetsintryck och gav ett samlat betyg.

Ett annat problem är foderfrågan. Laxen behöver proteinrik föda, som bland annat innehåller fiskmjöl tillverkat av vildfångad fisk.

– Detta kan resultera att haven i andra delar av världen töms på liv.

Ett ökat fisketryck hotar inte bara de marina ekosystemen, utan även livsuppehället för redan utsatta kustsamhällen som är beroende av fisken. Det har skett en ökning av mer växtbaserad laxföda, som till exempel soja. Men det är inte nödvändigtvis hållbart ur vare sig klimat- eller miljösynpunkt, eftersom sojaodlingarna kan bidra till skövling av regnskog.

Fem av märkena vi testar är ASC-certifierade och en är Kravmärkt. Även Korshags har en Kravmärkt variant, som dock inte ingick i testet. Naturskyddsföreningen anser att ASC-märkningen är byggd på goda principer, men att den i dagsläget ännu inte ställer tillräckligt höga miljökrav.

– Välj Krav- eller MSC-märkt lax om du vid enstaka tillfällen vill unna dig en bit, säger Stina Tano.

Kravmärkningen innebär bland annat att laxfodret är ekologiskt och består av fisk eller fiskrens som inte används som människoföda, samt att utsläppen från odlingen inte får skada den biologiska mångfalden. MSC-märkningen gäller enbart vildfångad fisk, vilket ingen av våra testprodukter är.

En risk med gravad lax som säljs vakuumförpackad är också att den kan innehålla förhöjda halter av bakterien listeria. Gravida och de med nedsatt immunförsvar ska därför vara försiktiga med att äta rökt eller gravad lax.

Gör din egen hovmästarsås.
Gör din egen hovmästarsås. Bild: Janerik Henriksson/TT

HOVMÄSTARSÅS

Såsens kombination av sött, syrligt och starkt lyfter den milda gravlaxens smak ytterligare. Förr gjordes den ofta av hovmästaren vid bordet inför gästen på lyxigare restauranger, därav namnet.

2 msk vanlig svensk senap

1 msk dijonsenap

1 msk strösocker

1/2 tsk salt

1 krm svartpeppar

1 msk vitvinsvinäger

2 dl matolja till exempel rapsolja

1 dl färsk finhackad dill

Gör såhär:

1. Blanda samman senapssorterna, socker, salt, peppar och vinäger.

2. Tillsätt oljan droppvis i början och senare i en fin stråle under kraftig omrörning så att såsen blir tjock. Använd gärna elvisp.

3. Tillsätt hackad dill och smaka gärna av med nymalen peppar.

ANNONS