Per och Pia Brorsson, Asklanda.
Per och Pia Brorsson, Asklanda. Bild: Privat

Nu ska det skapas filmmagi i Asklanda

En beteshage i Asklanda håller just nu på att förvandlas till en oväntad filmmiljö. Där byggs det som ska bli Karl-Oskar och Kristinas gård i nya svenska storfilmen Utvandrarna.
– Det är klart att man är stolt, säger markägaren Per Brorsson.

ANNONS
|

LÄS MER:Skarsgård och Carlehed om Utvandrarna – och att filma i Alingsås

Sedan tidigare är det bekräftat från filmens producent Fredrik Wikström Nicastro att Alingsås är en av de huvudsakliga inspelningsorterna för Utvandrarna. Nu kan AT avslöja att många scener också kommer att spela in i Vårgårda kommun, närmare bestämt i Asklanda.

Jag börjar fatta att det här är lite större än jag trodde först.

På Per Brorssons mark håller filmarbetare just nu på att bygga upp den gård där Karl-Oskar och Kristina, spelade av Gustaf Skarsgård och Lisa Carlehed, ska bo.

Lisa Carlehed och Gustaf Skarsgård har huvudrollerna i storfilmen Utvandrarna.
Lisa Carlehed och Gustaf Skarsgård har huvudrollerna i storfilmen Utvandrarna. Bild: Johan Bergmark

Ryktet har tydligen spridit sig. Per berättar att journalister har ringt honom ett tag, men att det är först nu han får bekräfta uppgifterna.

– Jag börjar fatta att det här är lite större än jag trodde först. Det är jättespännande och jätteroligt, säger han. Det är nästan lite lön för mödan att jag håller på med mina djur. För det var ju inte bara hos mig de var och tittade. Det var hos många.

ANNONS

Dagen efter ringde platschefen för inspelningen och sa att det bara fanns ett ställe de ville vara på och det var hos mig.

Men filmteamet fastnade alltså för marken i Asklanda där Per Brorsson normalt har både kor och får betandes. Han berättar hur han åkte förbi en dag och plötsligt upptäckte massa främmande människor i sin beteshage.

– Jag frågade pappa först om han hade lovat folk att springa där, men det hade han inte gjort. Då gick jag ner och pratade med dem. De berättade att de letade inspelningsplatser till en film. Det var folk både från Film i Väst och SF Studios. Han regissören, Erik Poppe, var där också. Dagen efter ringde platschefen för inspelningen och sa att det bara fanns ett ställe de ville vara på och det var hos mig.

Får du något för att de använder din mark?

– Vi har inte kommit överens om något än. Men jag är inte ute efter pengar, jag tycker bara att det är roligt att de vill vara här.

Det är inte alla som kommer att ha en Vilhelm Moberg-historia inspelad på sin mark.

Inspelningarna i Asklanda drar igång i oktober. Per Brorsson har tillfälligt fått flytta sina djur, och följer rekvisitaarbetet lite på avstånd.

Om han kommer att få vara med något under själva inspelningarna vet han inte än. Hur som helst har han uppdaterat sig lite på Vilhelm Mobergs klassiker.

– Jag har ju knappt läst böckerna ens, men nu har jag i alla fall sett filmen från -71, skrattar Per. Det är inte alla som kommer att ha en Vilhelm Moberg-historia inspelad på sin mark.

LÄS MER:Storfilmen ”Utvandrarna” kan komma att spelas in i Alingsås

ANNONS