Succéföretaget Frovena Service valde Vårgårda

Som 4-åring sade David Frodelius upp sin egen förskoleplats och hängde istället på en egenföretagare. Idag driver han succéföretaget Frovena Service, som flyttat in i nyrenoverade lokaler i Vårgårda. Mest förvånad över det? Förmodligen David själv.
– Jag tänkte aldrig att det här skulle bli något stort eller märkvärdigt, säger han om sitt företag.

ANNONS
|

Nyförvärvade, rymliga lokaler i Vårgårda, en årsomsättning som är uppe på drygt 16 miljoner kronor och över 250 företag på kundlistan. Det går onekligen bra för Frovena Service, tryckluftsföretaget som David Frodelius startade på föräldrarnas gård hemma i Eggvena 2006.

I över tio år körde David ensam även om både omsättningen och antalet kunder ökade stadigt. Det var också så han hade tänkt att ha det. Eller ja, egentligen hade han inte tänkt driva något företag överhuvudtaget.

– Det var aldrig meningen att jag skulle bli egenföretagare, säger David Frodelius när AT hälsar på i de nyrenoverade lokalerna på Korsgatan.

ANNONS

– Min far drev företag under hela min uppväxt, fortsätter han. Han jobbade verkligen hela tiden och det var mycket stress.

Pappan både bästis och inspirationskälla

David vet. Han följde nämligen sin pappa hack i häl redan i förskoleåldern.

– Jag var fyra när jag sade upp min dagisplats själv. När pappa skulle skjutsa mig dit en morgon sa jag ”nej, jag har sagt upp min plats, jag ska vara med dig istället”. Jag minns att jag vantrivdes på förskolan. Jag tyckte det var stelt och inrutat.

Sedan den dagen var Davids pappa också hans bästa kompis. Och inspirationskälla kan man tänka, eftersom han till slut ändå följde i pappas fotspår.

I 20-årsåldern fick David anställning på ett företag som jobbade med tryckluft, det som han idag jobbar med i Frovena Service. Han berättar att det var en kund som övertalade honom att starta eget i samma bransch. Resten är en ren framgångssaga.

Det här gör Frovena Service:

Säljer kompressorer med tryckluft av olika modeller samt all kringutrustning. Tryckluft används av bilverkstäder och av i stort sett alla tillverkningsföretag, så marknaden är stor.

Frovena Service erbjuder även att hitta och åtgärda läckage av tryckluft, en tjänst som efterfrågan har ökat mycket på den senaste tiden i takt med höjda elpriser.

I över tio år var Frovena Service ett enmansföretag. Idag har grundaren och vd:n David Frodelius sju anställda.
I över tio år var Frovena Service ett enmansföretag. Idag har grundaren och vd:n David Frodelius sju anställda. Bild: Jenny Schagerlind

– Jag tänkte att jag skulle vara ensam med företaget. Jag tänkte aldrig att det skulle bli något stort eller märkvärdigt. Men idag har jag sju anställda. Kunderna blev så många att det var omöjligt att hinna allt själv, konstaterar David.

2017 fick han sin första kollega då han anställde en säljare som fortfarande jobbar åt honom. Utöver det har David numera också sex tekniker i personalstyrkan.

Fram tills helt nyligen har företaget drivits från föräldragården i Eggvena, men lokalerna hade blivit för små för verksamheten och en flytt var nödvändig.

– Jag hade bokat mig på en tomt på Flygaren men sedan blev den här lokalen tillgänglig, så jag köpte den istället och har renoverat upp den. Det blev billigare, förklarar David.

Öppet hus på torsdag

De flesta av kunderna är också lokala företag och under torsdagen är både befintliga och tänkbara kunder inbjudna till öppet hus där Frovena Service visar upp sina nya lokaler.

Var Vårgårda ett givet val av kommun?

– Jag sneglade åt Herrljunga också, men ombyggda E20 gjorde att det drog lite starkare åt Vårgårda.

Att Vårgårda utsetts till Sveriges bästa näringslivskommun spelade inte in...?

– Det är klart att det inte var någon nackdel, säger David och ler menande.

Lucas Harvigsson, Henrik Skeppstedt och David Frodelius i de nya loklerna på Korsgatan. På torsdag, den 5 september, har de öppet hus och tar emot både befintliga och tänkbara kunder.
Lucas Harvigsson, Henrik Skeppstedt och David Frodelius i de nya loklerna på Korsgatan. På torsdag, den 5 september, har de öppet hus och tar emot både befintliga och tänkbara kunder. Bild: Jenny Schagerlind

Fördelarna med de nya lokalerna är många, menar han.

– Här har vi fått ett bättre och större lager och det är lättare att ta emot kunder. Sedan är det också väldigt skönt att ha fått bort företaget från hemmet. Jag hade bara en kilometer till de gamla lokalerna. Nu är det lättare att koppla bort jobbet när jag är hemma, och jag kan hälsa på mina föräldrar utan att tänka på jobb.

Vemodigt också

– Sedan var det vemodigt också, medger David villigt. Min mamma tog det väldigt hårt när jag berättade. Det hade jag inte alls räknat med, jag hade trott att det skulle vara pappa som tyckte det var tråkigt.

Varför tog din mamma det så hårt?

– För att det blir tomt och tyst på gården nu. Men jag har ordnat ett jobb åt henne här. Hon städar våra lokaler, så nu är hon glad igen.

LÄS MER:Mads Mikkelsen sprider stjärnglans över Alingsås och Vårgårda

LÄS MER:KD säger ja till nya planen för Hallaberget

LÄS MER:Kulturen återinvigs i höst – satsar på brett program

ANNONS