Då har du chans att se norrsken

Spana norrut upp mot himlen, för ikväll finns det en chans att få se norrsken i Västsverige. En solstorm har nämligen skickat iväg mängder av partiklar mot jorden.
Men allt måste klaffa om det vackra ljuset ska lysa upp himlen.
– När solen är aktiv såhär och det är solfläckar på gång finns det alltid en chans att se norrsken. Då kan man se till att hålla ett öga på himlen, och se om det ser ut att vara konstigt, säger Robert Cumming, kommunikatör vid Onsala rymdobservatorium vid Chalmers.

ANNONS
|

För några veckor sedan kunde ett ovanligt starkt norrsken skådas på flera håll i Västsverige.

Och i kväll kan det finnas ännu en chans för dig som missade det senast. Solen har haft ett utbrott som kastat ut enorma mängder laddade partiklar genom rymden, mot jorden, så kallad koronamassutkastning.

– Det har varit en koronamassutkastning som nådde jorden någon gång vid midnatt, säger Urban Brändström som är norrskensforskare vid Institutet för Rymdfysik i Kiruna.

LÄS MER:Så förklarades norrskenet förr i folkloren

När det här träffar jordens magnetfält blir det en störning från solen. Ju kraftigare störning i magnetfältet desto större chans att se norrsken.

ANNONS

Även om effekterna inte varit så stora som många trodde finns en chans att ljuset syns i södra Sverige, enligt Urban Brändström.

– Ikväll är det en bra kväll att hålla utkik. Särskilt om det ska bli klart väder. Chansen är större än om det inte hade kommit en koronamassutkastning, säger Urban Brändström.

Inga mobiltelefoner

Om du vill se norrsken är det bra att ge sig ut mot kusten, enligt Urban Brändström. Det gäller att det är mörkt ute, och att man jobbar upp mörkerseendet.

– Titta inte på en mobiltelefon. Då blir mörkerseendet förstört, säger han.

Enligt SMHI ska det under onsdagen vara lätt molnighet i Alingsås och Vårgårda, aningens mer moln väntas i Herrljunga. På torsdagen väntas nederbörd så då lär sikten vara sämre.

Enligt Urban Brändström brukar det bli norrsken någon gång i månaden i södra Sverige, men ofta döljs det just av molnen. Om det vackra skenet inte dyker upp på himlen ikväll, kan det snart komma nya chanser.

LÄS MER:Här syntes norrskenet

Syns oftare

För de kommande åren väntas norrsken synas oftare i södra delarna av Sverige. Det beror på att ett så kallat solfläcksmaximum väntas år 2025.

– Vi är på väg upp mot ett maximum, det betyder att solens aktivitet ökar ständigt. Sannolikheten för norrsken ökar lite varje år till 2025, säger Urban Brändström.

Exklusivt i södra Sverige

Eric Stempels, forskare i astronomi och rymdfysik vid Uppsala Universitet är inte lika hoppfull till att norrskenet ska lysas upp himlen i södra Sverige ikväll. Han tror att chanserna att se norrsken ikväll om man bor i Västsverige är minimala.

Han säger att det har blivit något av en hype kring fenomenet.

– Dels är det något som är väldigt vackert. Sedan är det lite exklusivt, inte något man ser ofta, säger han.

ANNONS