Ann-Charlotte Sundelin, Tandvårdsdirektör på Folktandvården Västra Götaland: ”Effekten på längre sikt väntas bli ökad tillgänglighet och kortare köer i specialisttandvården”
Ann-Charlotte Sundelin, Tandvårdsdirektör på Folktandvården Västra Götaland: ”Effekten på längre sikt väntas bli ökad tillgänglighet och kortare köer i specialisttandvården” Bild: Jonatan Bylars

Snabb digital utveckling för Folktandvården

Färre besök och flera sena återbud är konsekvenser av pandemin för Folktandvården. Trots detta har tandhälsan blivit bättre för sexåringar och snart kommer vårdmöten på distans vara tillgängligt för alla kliniker.

ANNONS

Trots pandemin har Folktandvården kunnat fortsätta sin verksamhet och hålla öppet för besök. En av anledningarna, säger vice ordförande i tandvårdsstyrelsen Linnea Wall (S) i ett pressmeddelande, är den snabba omställningen till digitala verktyg och att skapa en trygg arbets- och patientmiljö.

Den 3 februari presenterade Folktandvården Västra Götaland sin årsredovisning för 2020. Antalet fysiska besök minskade med cirka 160 000 jämfört med 2019 och antalet sena återbud har ökat. En faktor till att det har blivit färre besök är på grund av att de som är 70 år eller äldre inte har besökt tandvården i samma utsträckning.

ANNONS

Positiva resultat i årsredovisningen

Pandemin har dock inte rubbat Folktandvårdens mål. Ett positivt resultat som visar sig i årsredovisningen är att andelen sexåringar fria från karies har ökat. Ann-Charlotte Sundelin, tandvårdsdirektör Folktandvården Västra Götaland, säger i samma pressmeddelande, att ett av Folktandvårdens mål var att jobba för en mer jämlik tandhälsa för sexåringar i Västra Götaland.

Ytterligare positiva besked är att den digitala omställningen snart når alla Folktandvårdens kliniker. Under februari månad kommer utrustning finnas tillgänglig och vårdmöten på distans kommer kunna hållas. Detta med hjälp av appen Folktandvården online.

ANNONS