Kommunal
Kommunal Bild: Anders Ylander

Varsel om konflikt avblåst

Under torsdagen accepterade Kommunal medlarnas bud och två nya kollektivavtal kommer att tecknas med Almega Vårdföretagen för privatanställda inom vård och omsorg, samt äldreomsorg. Avtalen innehåller lönehöjningar för alla medlemmar och en särskild satsning på yrkesutbildade.

ANNONS
|

LÄS MER:Kommunal varslar om strejk för anställda i vårdföretag

Den 5 januari varslade Kommunal om strejk efter att förhandlingarna strandat kring den särskilda satsningen på yrkesutbildade. I torsdags accepterade Kommunal medlarnas bud och varslet är avblåst.

– Kommunal varslade för att avtalen med de privata vårdföretagen ska vara likvärdiga med de avtal vi har med alla övriga arbetsgivare inom vård och omsorg. Kommunal kunde omöjligt acceptera Vårdföretagens krav att den extra lönesatsningen på yrkesutbildade skulle betalas med villkorsförsämringar för alla anställda. Förhoppningsvis ser nu också de privata vårdföretagen att dörren där man konkurrerar med lägre löner eller sämre villkor är stängd, säger Tobias Baudin, förbundsordförande Kommunal i ett pressmeddelande.

ANNONS

– Det är bra att även de privatanställda medlemmarna i Kommunal nu kommer få lönehöjningar i nivå med normeringen och att de yrkesutbildade får en särskild satsning, säger Baudin.

Avtalen gäller 29 månader och berör cirka 55 000 anställda.

– Det har varit tuffa förhandlingar men jag är lättad över att vi kommit överens om ett nytt avtal där bland annat en extrasatsning på yrkesutbildade ryms inom det så kallade märket. Vi har varit positiva till en extrasatsning så länge den har kunnat finansieras, vilket den nu har. Det här innebär att våra medlemsföretag och deras medarbetare kan ägna all kraft åt att ge vård och omsorg i en situation där det behövs som allra mest och att de kan fortsätta ta ansvar under den pandemi som nu råder, säger Antje Dedering, förbundsdirektör för Vårdföretagarna.

LÄS MER:Kommunal vill stoppa stängningen av personalkök

ANNONS