Bild: Marcus Löfström

Gothia Cup ställs in – tungt slag för Alingsåsklubbarna

Det blir ingen Gothia Cup i år. Vissa klasser av fotbollsfesten skulle precis som de två senaste åren ha spelats i Alingsås.
– Uppskattningsvis förlorar vi cirka en halv miljon kronor, säger Lennart Svahn hos Alingsås IF.

ANNONS
|

Bland andra Alingsås IF och Alingsås KIK, som är två av sex involverade Alingsåsklubbar, har sedan en tid tillbaka fått direktiv att jobba på som ”vanligt” med förberedelserna inför fotbollsfesten:

– Jag vet att ledningen hade ett möte i går där det diskuterades om att arrangera ett Gothia Cup i mindre skala, med bara svenska lag. Så därför blev jag lite förvånad att beskedet om att ställa in allting kom redan i dag, säger Lennart Svahn, som dock tycker att cupledningen borde agerat tidigare.

– Om man följt rapporteringen har det stått väldigt klart att den här typen av stora evenemang är helt omöjliga att genomföra på ett bra tag. Personligen kan jag tycka att man borde ha vidtagit den här åtgärden för någon månad sedan.

ANNONS

Svahn uppskattar det ekonomiska tappet till cirka en halv miljon kronor:

– Klart att det är ett hårt slag mot oss och övriga föreningar i Alingsås. Men samtidigt är pengarna inte det viktigaste. Nu handlar det om att vi tillsammans ska besegra den här pandemin och sedan får vi blicka fram mot nya fotbollsfester, säger Lennart Svahn till AT-sporten.

Under hösten kommer de berörda Alingsåsklubbarna tillsammans arrangera ett event i Estrad, och där ges man möjlighet att "hämta hem" en del av de förlorade pengarna.

– Tillsammans med Sparbankstiftelsen ska vi göra något som vi tror kommer ge oss ett tillskott, menar Lennart Svahn.

"Svåraste orden jag formulerat"

Efter rådgörande med Folkhälsomyndigheten och den information som finns tillgänglig från såväl svensk som internationell expertis, beslutade Gothia Cup under tisdagen att ställa in turneringen.

Det är första gången sedan starten 1975 man tvingas till det.

Alla anmälda lag kan välja om de vill flytta över anmälningsavgiften till nästa års Gothia Cup och därmed redan nu säkra sin plats i turneringen 2021, eller om de vill få anmälningsavgiften återbetald.

Gothia Cup mejlar alla anmälda lag med information om hur de ska gå tillväga för att meddela sitt val.

Cupen kommer genomföras 18–24 juli 2021.

Gothia Cups generalsekreterare sedan 1981, Dennis Andersson skriver i ett pressmeddelande om det tuffa i att behöva fatta det här beslutet:

”Det här är de svåraste orden jag någonsin formulerat: Det blir inget Gothia Cup i år. Inga färgsprakande klädda, leende ungdomar på Göteborgs gator. Inga kolsyrebubblande hjärtan över glädjen de delar. Ingen full fart framåt-fotboll, så som bara ungdomar kan spela vår älskade sport."

ANNONS