Bild: Daniel Vandor

Axell om nya jobbet: "Bland det största jag kan göra"


– För mig är detta bland det största jag kan göra just nu. Så säger Alingsås HK:s kommande heltidsanställda fysansvarige, Pontus Axell, om sitt nya uppdrag.

ANNONS
|

Pontus Axell kommer från och med nästa säsong vara heltidsanställd hos Alingsås HK med ansvar för fysiken i hela klubben.

– Fysansvarig kan man kalla mig. Jag kommer ta hand om både dam- och herrsidan men även utveckla en slags röd tråd på fyssidan i hela föreningen. Dom som kommer upp från ungdomslagen ska vara väl förberedda och de som möjligen väljer att sluta med handbollen ska ändå ha med sig viljan att träna resten av livet. Som förening ska vi vara ansvarstagande, säger Axell till AT-sporten.

Han befinner sig just nu hos Handbollsligakonkurrenten Redbergslids IK men har en bredare bakgrund inom sporten, och träningen, än så.

ANNONS

– Sedan våren 2015 har jag varit hos RIK men har även jobbat på Katrinelundsgymnasiet och varit egenföretagare under tiden med en del föreläsning och arbete som personlig tränare. Men de sista två åren har jag varit mer eller mindre uteslutande fystränare.

Axell var även aktiv som spelare fram till 2012 i såväl Sävehof som Guif, men en knäskada satte stopp för den delen av handbollskarriären.

– Redan när jag var yngre och man gjorde många utomhuspass började jag fundera kring hur man kunde göra löppass och annat på annorlunda vis och var rätt snabb med att experimentera med den biten. Sedan har jag alltid haft ett stort intresse för fysträning, vilket växte sig starkare när jag drog korsbandet för elva år sedan. Då började jag tänka kring hur man ska förhindra att andra drabbas av det jag drabbades av.

Det är inte helt obekanta ansikten som Axell kommer jobba med i Alingsås.

– Mikael Franzén är en sådan som alla vill jobba med och det ska bli kul att ta del av hans sätt att bygga och leda grupper. Sedan känner jag Mattias Flodman sedan tiden i Eskilstuna och vi har haft kontakt sedan han flyttade till Alingsås.

Hur är det att få ett uppdrag att ta ett helhetsgrepp i en förening och inte bara jobba med enskilda lag?

– Det är väl lite av en dröm måste jag säga. 2015 satte jag upp ett mål om att någon gång få jobba med det här på heltid i en organisation. Att nu få göra det, och dessutom involvera allt från ungdomar till ledare och a-lagsspelare i ett av Sveriges bästa lag känns nästan lite ofattbart för mig. Det finns få tjänster som heltidsanställd fystränare i Sverige och det här är nog bland det största jag kan göra just nu. Det ska bli jävligt roligt helt enkelt!

ANNONS