Se när EM-guldhjältarna landar på Landvetter

Första EM-guldet på 20 år – då välkomnades de svenska guldhjältarna av ett värmande jubel på Landvetter.
– Man börjar förstå hur stort det här är, säger Hampus Wanne i GP:s sändning från flygplatsen.

ANNONS
|

Det var nog många som höll andan när Niclas Ekberg stegade fram mot strafflinjen i finalens absolut sista skede – guldet låg helt i högersexans händer.

Resten, ja det känner ni nog till vid det här laget. Ekberg placerar den till höger om målvakten och säkrar därmed Sveriges första EM-guld på 20 år.

Guldet firades, som sig bör, in på småtimmarna i Budapest innan det var dags att vända hemåt.

För många i landslaget gick planet till Landvetter, där de fick ett varmt bemötande från ungefär alla på flygplatsen.

– Man börjar förstå, nu när man kommer hem, hur stort det är. Nu när vi landade och gick genom terminalen har hela Landvetter grattat oss. Sen att komma ut till det här bemötandet är ju ... man börjar fatta nu att det är folk som har kollat på oss, säger Hampus Wanne.

ANNONS

Förväntade ni er det här bemötandet?

– Nej! Visst att familjer och så skulle vara här ... men just att folk som inte har något med oss att göra grattar och applåderar oss hela vägen hade jag inte förväntat mig, man blir väldigt stolt.

Mellegård firar guldet med tacos

Hampus Wanne är relativt gammal i gamet, han har varit med förr. Det har dock inte Emil Mellegård som fick en minst sagt trevlig mästerskapsdebut.

– Det är overkligt. Från att först få samtalet från Solberg och bli inkallad – till att så här med en guldmedalj. Det trodde jag inte.

Emil Mellegård halkade så gott som in på ett bananskal. 24-åringen med Kärra HF som moderklubb fick en plats i EM-truppen när Lucas Pellas hade smittats av coronaviruset.

– Det var kul att få samtalet och jag är alltid redo att prestera.

Mellegård möttes på Landvetter av bland annat mamma Pernilla och pappa Mikael. Det blev några varma kramar innan det var dags för att åka hem och fira guldet – med en klassisk tacos.

– Ja, tacos är en favorit – det har jag längtat efter!

Andreas Palicka: ”Otroligt lycklig och stolt!”

Det var många glada miner på Landvetter. Men frågan är om inte Andreas Palicka var gladast. Till slut fick målvaktsveteranen en guldmedalj runt halsen.

– Jag är fantastiskt glad, men väldigt trött just nu. Man är typ utbränd efter den här turneringen. Men att få toppa den med en guldmedalj ... det kunde man inte föreställa sig.

Att till slut få vinna guldet – hur kändes det?

– Det var fantastiskt. Det är det bästa ordet för att beskriva det. Det var ofattbart för egen del. Otroligt lycklig och stolt är jag över att få vara en del av detta fina svenska landslag och få ta den ädlaste medaljen.

Se sändningen från Landvetter flygplats i spelaren ovan.

LÄS MER:Sverige är hemma – det största guldet av alla

LÄS MER:Gottfridssons brandtal innan avgörandet

LÄS MER:Bengt ”Bengan” Johansson hyllar EM-guldlaget

LÄS MER:Andreas Palickas mystiska gest på podiet

ANNONS