Handbollsprofilen Tore Brännberg död – blev 63 år

Handbollssverige har sorg. Redbergslidsprofilen Tore Brännberg har dött 63 år gammal. ”Tore betydde väldigt mycket för mig”, skriver RIK:s klubbchef Tony Larsson i ett sms till GP.

ANNONS

Tore Brännberg föddes 1958 och är främst förknippad med mesta mästarna Redbergslids IK.

Även om han spelade för klubben så var det framför allt som tränare för juniorlaget som Brännberg skördade framgångar. Under den tiden vann han två SM-guld och Partille Cup två gånger.

Han tränade bland annat svenske landslagsmålvakten Andreas Palicka som, i en intervju med handbollsmagasinet Strümer Foul, har berättat att Brännberg hade stor betydelse för honom.

– Jag har haft tre viktiga tränare: Dennis Sandberg och Tore Brännberg i RIK:s juniorlag och Johan Eklund i Redbergslids A-lag. Dels hur de uppfostrade mig som människa, en vild tonåring som kom ensam till Göteborg, och även hur de utvecklade mig som spelare, berättade han.

ANNONS

2005 tog Tore Brännberg över som tränare för dåvarande nykomlingen i högstaligan, Alingsås HK. Han ledde då klubben till en elfteplats i tabellen och ett säkrat kontrakt via kvalspel mot Hallby.

Tore Brännberg död – blev 63 år

Tore Brännberg hade även fler strängar på sin lyra. Han kallade sig själv för filosof och hade även konstnärliga talanger vilket tog form i att han målade tavlor som hobby. Han var även doktor i socialpsykologi och specialiserad på huliganism, han var verksam vid institutionen för socialt arbete vid Göteborgs universitet.

Under onsdagskvällen dog Tore Brännberg, han blev 63 år gammal. För Redbergslids IK:s klubbchef Tony Larsson kom beskedet som en chock.

”Tore betydde väldigt mycket för mig”, skriver han i ett sms till GP.

Under torsdagskvällen gick även Redbergslids IK ut med beskedet på sin hemsida.

”RIK har under dagen nåtts av ett väldigt tråkigt besked. Tore Brännberg somnade in under onsdagskvällen. Tore brann verkligen för RIK såväl som spelare och ledare för klubben. Han har fostrat otaliga spelare både till vårt A lag och sedermera till landslag och proffsliv.

Våra tankar går till närmaste familjen Anna-Lena, Johan och Simon. Vi har blivit en elegant fattigare.”

GP har via Redbergslids IK, fått familjens godkännande för publicering.

Bild från 2005 då GP hälsade på hemma hos Tore Brännberg.
Bild från 2005 då GP hälsade på hemma hos Tore Brännberg. Bild: BENGT CHRISTIAN
ANNONS