Olof Tholén.
Olof Tholén. Bild: Privat

Olof och Hilda sällar sig till en exklusiv skara

Det var flera svenska mästerskap som avgjordes i helgen och det blev rejäl utdelning för alingsåsorienterarna. Olof Tholén knep exempelvis segern i sprint, i H16-klassen, med ynka en sekunds marginal.
– Jag tog ledningen när jag kom i mål och det var riktigt nervöst att stå och vänta, säger Olof.

ANNONS
|

Sju av Skogshjortarnas 15-16-åringar hade rest upp till Härnösand för årets Ungdoms-SM. I H16-klassens sprint inledde Olof Tholén lite avvaktande, men varvade upp efter hand.

– Jag förstod att jag var tvungen att gasa på mot slutet, konstaterar han.

En annan som gasade var klubbkompisen Hilda Lanevik, som kunde ta hem silvret i D15-klassen. Hon hade dock nästan minuten upp till ettan.

På lördagen sprang de en långdistans i riktigt tuff och svår terräng och både Olof och Hilda var nära att få kliva upp på pallen igen.

Olof slutade fyra, bara två sekunder från tredjeplatsen, medan Hilda var 29 sekunder från medalj på sin femteplats.

ANNONS

Det är bara två Skogshjortar som tagit medalj i USM-tidigare, så Olof och Hilda sällar sig till en mycket exklusiv skara.

Det är bara en som tagit guld tidigare och hon var nu i farten i “stora” SM utanför sörmländska Trosa. Stina Thern vann USM för tre år sedan och var fyra på långdistansen i fjolårets JSM, men en skadefylld vår hade tagit ner förväntningarna till i år.

Trots det kunde hon trots ta sig till prisutdelningen, där de tio främsta kallas fram. En niondeplats var ett med tanke på omständigheterna ett överraskande bra resultat.

Dubbel i veteran-SM

Ytterligare tre av Skogshjortarnas juniorer lyckades ta sig till A-finalerna, medan den ende seniorlöparen, Lukas Larsson, inte kom med bland de 40 bästa i kvalet och fick nöja sig med B-final.

Framgångarna var inte slut med det, för veteranernas SM avgjordes samtidigt i Uppland.

I fredagens sprint i Öregrund kunde Andres Laas ta hem guldmedaljen i H60-klassen och i lördagens medeldistans norr om Gimo, utklassade Rune Larsson konkurrenterna i H75-klassen och vann med över fyra minuters marginal.