Ebba Thern.
Ebba Thern. Bild: Christina Wagner

Skogshjortarna skickade åtta lag till Finland: ”Vi är nöjda”

Placeringarna 86 och 117, låter kanske inte så imponerande. Men när det rör sig om världens största orienteringsstafett, den finländska Jukolakavlen, så förstår de insatta att det är ett bra resultat av OK Skogshjortarnas löpare.

ANNONS
|

– Vi får vara nöjda med insatsen, även om det kunde gått ännu bättre, säger Andréas Thern efter helgens stora stafettävlingar i Finland.

Jukolakavlen, och damernas Venla, är Finlands största idrottsevenemang med över 1500 lag i damtävlingen och över 1600 bland herrarna. Här springer världseliten tillsammans med motionärer och rena korplag.

Skogshjortarna hade ju en liten trupp till årets Tiomila, eftersom den tävlingen gick så långt norrut i år. Då var det betydligt närmare till Jukola, som i år arrangerades vid Borgå utanför Helsingfors. Åtta lag från Alingsås reste över med färjan till grannlandet.

Tyvärr fick man sena återbud i förstalagen för både herrar och damer, men med riktigt starka insatser av Ebba Thern och Julia Rosén kunde damerna ändå säkra en 117:e plats i lördagens Venlakavle.

ANNONS

De övriga fyra damlagen tog sig alla runt och kunde konstatera att de hade minst halva startfältet efter sig i mål.

I herrtävlingen, som startade på natten till söndagen, ställde Alingsåsklubben upp med tre lag. Spanjoren Marc Serrallonga Arqués gjorde än en gång en fin startsträcka och satte tonen för förstalaget genom att komma in på 61:a plats.

Den belgiske löparen Simon Krekels fick ett tufft premiärlopp i Jukola, då han fick springa hela den 14 km långa tredje nattsträckan helt ensam.

En märklig upplevelse, med tanke på hur många det var som var ute i skogen då. Men han löste det och efter starka insatser av veteranerna Daniel Wernersson och Martin Ivarsson, fick Lukas Larsson ta hand om den 15 km långa avslutningssträckan och ta in laget på 86 plats, som bästa västgötalag.

Även de andra två hjortlagen tog sig runt och kunde konstatera att de båda slog Kullingshofs enda lag.

Vårgårdaklubben brände sitt krut i början, då Johan Ivarsson höll dem bland de hundra första på startsträckan.

– Ja, det var häftigt att alla åtta lagen tog sig runt, fortsatte Andréas Thern, för det var riktigt svårt i skogen med mycket tätskog. Men det var många av ungdomarna som imponerade. Och så är det ju alltid kul att få uppleva en sådan här tävling.

LÄS MER:SM-framgångar för Skogshjortarnas juniorer

LÄS MER:Stina Thern om glädjebeskedet: ”En dröm som går i uppfyllelse”

ANNONS