Oscar Lind motsvarade förväntningarna när han försvarade SM-guldet i Varberg.
Oscar Lind motsvarade förväntningarna när han försvarade SM-guldet i Varberg. Bild: Valentin Baat

Slog till med en gulddubbel i Varberg

Team Serneke Allebike slog till med en dubbel när SM i cykelcross avgjordes i Varberg. Emil Lindgren tog hem guldet i herrarnas elitklass medan Oscar Lind gjorde detsamma i juniorklassen.

ANNONS
|

Lind klev in i SM som regerande mästare från fjolåret och hade därför pressen på sina axlar.

– Jag vann förra året som förstaårsjunior och kände att jag på en bra dag kunde försvara guldet. Det blev en sådan dag där allt klaffade, säger Lind.

– Det handlade om en varvbana på ungefär tre kilometer som jag körde fem varv på. Direkt på första varvet kände jag att jag fick en liten lucka mot de andra så jag körde på. När de andra inte lyckades täppa till luckan var det avgjort redan där, säger han vidare.

En utskåpning med andra ord?

ANNONS

– Haha, ja lite åt det hållet kanske.

Cykelcross körs på en mer lantvägsliknande cykel men på väldigt varierad och tuff terräng där man ibland till och med får kliva av cykeln och bära den.

Något som Lind klarade med bravur.

– Det handlar väldigt mycket om maxstyrka under korta sekvenser, många kurvor och explosiva fartökningar som passar mig rätt bra. Det är lite min åkstil, samtidigt som jag är teknisk på de svårare delarna.

Vad händer härnäst?

– Nu är cykelcrossäsongen slut och det väntar träning inför mountainbikesäsongen. Det känns bra, då kan jag vara hemma och bara fokusera på den biten.

Även Emil Lindgren motsvarade förväntningarna under SM, även om cykelcross inte är hans huvudgren.

– Jag visste att jag hade en god chans då jag varit på pallen varje år sedan 2011. Sedan är det alltid svårt att vinna, oavsett vad man håller på med, påpekar Lindgren för AT-sporten.

Precis som för Oscar Lind fick Lindgren en bra start som grundlade segern.

– Jag fick en bra känsla direkt och tog täten. Det viktiga för mig var att göra min grej och leverera högsta fart, sedan handlade det om hur bra de andra skulle vara. Det är en väldigt annorlunda typ av cykling då jag är mer van vid fjädring och sådant.

Den regerande mästaren, David Eriksson, var närmast jagande men kunde inte rubba Lindgren den här gången som också gladdes åt lagkompisen Oscar Linds guld:

– Jätteroligt för Oscar, han är framtiden för vårt team! Han visade verkligen framfötterna och cyklade på ett moget vis, så vi är verkligen jättenöjda i hela teamet över det han gör.

ANNONS