Vi som är sjuksköterskor behöver bättre arbetsförhållanden för att rädda vården som just nu befinner sig i fritt fall, skriver debattörerna.
Vi som är sjuksköterskor behöver bättre arbetsförhållanden för att rädda vården som just nu befinner sig i fritt fall, skriver debattörerna. Bild: Sanna Tedeborg

Insändare: Vi strejkar för dig!

Vi som är sjuksköterskor behöver bättre arbetsförhållanden för att rädda vården som just nu befinner sig i fritt fall, skriver debattörerna.

ANNONS

Sjukvården i Sverige befinner sig i kris. Samtidigt är sjukvården en av de viktigaste frågorna för befolkningen enligt många undersökningar.

Vi var superhjältar under pandemin och vi gick till jobbet när vi var lediga för att rädda liv. Då fick vi applåder men idag är situationen en annan. Vi tvingas välja mellan att bli sjuka själva eller gå ned till deltid för att orka. Priset vi betalar är lägre månadsinkomst, lägre livslön och lägre pension.

Under flera år har det pågått en minskning av antalet vårdplatser. Antalet uppgifter vi sjuksköterskor ska utföra och dokumentera har blivit allt fler. Vi får fler och fler patienter per sjuksköterska att vårda. Vården blir också allt mer avancerad och patienterna generellt sett allt sjukare. Svensk sjukvård idag byggs till stor del på att vi ställer upp på olika sätt. Vi jobbar 110 000 timmar övertid per år, vi förväntas vara flexibla, så flexibla att vi står över raster, inte hinner äta eller gå på toaletten. Vi flyttar våra semestrar. Våra scheman blir allt sämre med en återgång till fasta scheman etcetera.

ANNONS

Många kollegor, uppemot 13 000 legitimerade sjuksköterskor, har lämnat vårdyrket på grund av ohållbar arbetsmiljö, dålig lön och för att andra arbetsgivare är bättre på att ta hand om sin personal. Det råder också ett anställningsstopp (bland annat i Alingsås). Många blir utbrända. Långsamt eroderar sjukvården. SKR (Sveriges kommuner och regioner) säger att det saknas sjuksköterskor. Det är inte sant. Det finns sjuksköterskor men de orkar inte vara kvar. De accepterar inte längre urusla arbetsvillkor och dålig lön utan lämnar yrket. Fyra av tio unga i yrket tror inte att de kommer att stanna hela livet i vården.

Den här strejken handlar inte bara om oss. Den handlar om dig. Vad är säkrast för dig när du blir sjuk: Att vårdas av en sjuksköterska som fått ta hand om alldeles för många patienter under 12-16 timmar eller en sjuksköterska som hunnit ta rast, har lagom många patienter och som hunnit få vila ut mellan passen? Som inte helt utmattad ska fatta en mängd livsviktiga beslut?

Strejken handlar bland annat om kortare arbetstid. Vi vill att 37 timmar per vecka ska räknas som heltid. Detta är ett första steg för att göra vårt yrke mer attraktivt så att fler söker sig till vården men också för att vi som redan jobbar där ska orka. Om fler orkar arbeta heltid får fler vård och köerna kan kortas. Patientsäkerheten stärks.

Avdelning 5, en avdelning som är specialiserad på hjärtsjukvård, på Alingsås lasarett är en av de arbetsplatser som valts ut av Vårdförbundet till strejk. Vi har nu stängt en tredjedel av avdelningen. Det som är öppet är bemannad med ett minimum av personal. Detta får givetvis konsekvenser för dig som patient, för anhöriga och för våra kollegor på andra avdelningar etcetera. Men vi gör detta för att sätta press på SKR. Vi gör detta för din skull som patient, nu eller i framtiden. Vi gör detta för det här landets sjukvård. Vi som är sjuksköterskor behöver bättre arbetsförhållanden för att rädda vården som just nu befinner sig i fritt fall. Vi behöver DITT stöd!

Sjuksköterskor i strejk

Avdelning 5, Alingsås lasarett

LÄS MER:Alingsåsaren Malin traumatiserad efter ingrepp på lasarettet: ”Jag bröt ihop helt”

LÄS MER:Här går Alingsås vårdpersonal ut i strejk: ”Nu ska det skaka”

LÄS MER:Så påverkas verksamheten på Alingsås lasarett av strejken

ANNONS