Biskop Åke Bonnier gästade under tisdagen församlingshemmet i Sollebrunn. Det oroliga världsläget har resulterat i ett ökat intresse för andliga frågor, menar biskopen.
Biskop Åke Bonnier gästade under tisdagen församlingshemmet i Sollebrunn. Det oroliga världsläget har resulterat i ett ökat intresse för andliga frågor, menar biskopen. Bild: Jenny Schagerlind

Biskopen om Ukrainakriget: ”Djävulskapen vinner inte”

Flyktingarbete och böner för de drabbade. Det anser biskop Åke Bonnier vara två av Svenska kyrkans främsta uppgifter just nu.
– Men också att hålla fram kyrkans viktigaste budskap, att djävulskapen inte vinner, sa Bonnier då han i tisdags gästade Sollebrunns församlingshem.

ANNONS
|

Åke Bonnier har varit i Sollebrunn förr, bland annat för att fira gudstjänst, men det är verkligen inte varje dag biskopen besöker orten. Den här gången hade han kommit för att, som han själv uttrycker det, ”ge input till de nya förtroendevalda i kyrkofullmäktige”.

I samlingssalen är det närapå fullsatt när AT tittar in i församlingshemmet strax före mötets början och lånar med sig dagens gäst för ett kort samtal.

Det är ju en orolig värld vi lever i, med kriget i Ukraina bland annat. Vad anser du vara Svenska kyrkans roll i den här situationen?

– Vi har flera uppgifter. Att be för de drabbade i Ukraina och de som befinner sig på flykt runt om i Europa är en sak, menar Åke Bonnier. En annan är att vara involverad i flyktingarbetet här i Sverige. Men också att hålla fram kyrkans viktigaste budskap, att djävulskapen inte vinner. Jesu död och uppståndelse visar att livet är starkare än det som bryter ner.

ANNONS

Upplever du att intresset för andliga frågor har blivit större nu när det är så oroligt i världen, att folk tänker lite djupare och söker tröst kanske?

– Ja, i krissituationer söker sig människor gärna till något större. Man söker något som håller när allt annat sviker och bedrar.

Det har märkts på antalet besökare i Svenska kyrkan, som har haft både fysiska och digitala gudstjänster under pandemin. Upplägget har varit lite olika i stiftets cirka 430 kyrkor. En del församlingar har haft fler digitala gudstjänster än andra.

– Vi har nått ut till fler än vi vanligtvis gör, konstaterar Åke Bonnier som ändå är glad att alltfler gudstjänster nu kan hållas på plats i kyrkan igen.

– Jag tror på att mötas fysiskt, att det är viktigt att få se varandra, säger han.

LÄS MER:Startar stödgrupp för barn – ”Man tror att man är ensam”

LÄS MER:Ett klipp för Ukraina – systrarna samlar in pengar till hemstaden

ANNONS