Ukrainska systrarna Ganna Nanah (t.v) och Katja Dmitrenko samlar in pengar till sjukhuset i familjens hemstad Zaporzjzja, där deras föräldrar fortfarande är kvar.
Ukrainska systrarna Ganna Nanah (t.v) och Katja Dmitrenko samlar in pengar till sjukhuset i familjens hemstad Zaporzjzja, där deras föräldrar fortfarande är kvar. Bild: Mattias Johansson

Ett klipp för Ukraina – systrarna samlar in pengar till hemstaden

Nu har de ukrainska systrarna Ganna Nanah och Katja Dmitrenko hittat ett sätt att samla in pengar till krigets offer. Katja som är frisör klipper Herrljungaborna och Ganna bakar och säljer fikabröd.
– Vi kan inte bara stå vid sidan av och titta på när det händer sådana här saker i vårt hemland, säger Ganna.

ANNONS

LÄS MER:Katja flydde kriget – bor hos sin syster i Herrljunga

Det är nu en dryg månad sedan Katja Dmitrenko och hennes lille son Leonid flydde kriget i Ukraina och kom till Herrljunga, där hennes syster Ganna Nanah bor med sin familj. Strax efteråt träffade AT systrarna hemma hos Ganna, som redan då berättade att de funderade på en insamling av något slag för att stötta sina landsmän som är kvar i Ukraina.

Det minskar också lite på stressen att ha något att göra. Katja har svårt att bara sitta hemma.

Efter ha kontaktat först kommunen och sedan Svenska kyrkan i Herrljunga har de fått tillåtelse att vara i Kyrkans hus på måndagar. Foajén förvandlas för några timmar till frisersalong där vem som helst kan titta in och klippa sig.

ANNONS

– Det har varit jättemycket folk här. Nästan kö till klippningen. Nu är det flera som har förbokat en tid, berättar Anna Löfgren, diakon i Kyrkans Hus.

– Vi kan inte bara bara stå vid sidan av och titta på när det händer sådana här saker i vårt hemland. Det minskar också lite på stressen att ha något att göra. Katja har svårt att bara sitta hemma, hon mår inte bra då, förklarar Ganna.

Tillfällig frisersalong. Under några timmar på måndagar klipper Katja Dmitrenko Herrljungaborna i Kyrkans hus. Alla pengar kommer att skickas till Ukraina.
Tillfällig frisersalong. Under några timmar på måndagar klipper Katja Dmitrenko Herrljungaborna i Kyrkans hus. Alla pengar kommer att skickas till Ukraina. Bild: Jenny Schagerlind

När AT tittar in på måndagsförmiddagen har Katja precis fått dagens första kund, Herrljungabon Martti Pellosmaa. Både han och frun Lena tycker att insamlingen är en strålande idé.

– Det är jättebra att man kan hjälpa till lite i alla fall. Dessutom behövde Martti verkligen klippa sig. Han har inte varit hos frisör under hela pandemin utan klippt sig hemma själv. Så det behövs jämnas till, skrattar Lena.

På ett annat bord i foajén ligger fikabröd som Ganna har bakat, och som man kan köpa med sig hem. Lena Pellosmaa väljer en påse med ukrainska bullar och en paj med päron, choklad och valnötter.

Ni får väl skicka en bild till presidenten i Ukraina att ni gör det här.

Minst två måndagar till, 11 och 25 april, kommer Ganna och Katja att finnas i Kyrkans hus. Alla pengar som kommer in skickas oavkortat till sjukhuset i systrarnas hemstad Zaporzjzja.

– Det ligger ungefär 20 mil från Mariupol, staden som ju är helt sönderbombad. Det är många skadade soldater som kommer till det sjukhuset, berättar Anna Löfgren som har börjat lära känna systrarna och får en del direktrapporter om situationen i Ukraina.

Lena och Martti Pellosmaa tyckte att det kändes bra att kunna stötta Ukraina. På köpet gick Lena därifrån med en (nästan) ny man...
Lena och Martti Pellosmaa tyckte att det kändes bra att kunna stötta Ukraina. På köpet gick Lena därifrån med en (nästan) ny man... Bild: Jenny Schagerlind

Martti börjar bli klar där borta i frisörstolen och ser nästan ut som en helt annan man i sin nya vårfrisyr.

– Det blir ju hur fint som helst, utbrister Lena med ett förtjust leende.

Två andra kunder står redan och väntar. Fåglaviksborna Lisbeth Rothlin och Tore Hermansson är också ute efter en ny, kortare frisyr. Och båda håller med paret Pellosmaa om att det är ett toppeninitiativ av Ganna och Katja.

– Ni får väl skicka en bild till presidenten i Ukraina att ni gör det här, föreslår Lisbeth.

LÄS MER:IMI samlade in till Ukraina

LÄS MER:Jubileumsmässan tillbaka – om tillräckligt många vill vara med

ANNONS