Bild: katerha/creative commons

Dubbelt så många barn föds med hjärtfel

Antalet barn som föds med hjärtfel har fördubblats från cirka 1 000 till 2 000 på mindre än 20 år. Det visar en ny rapport från Sahlgrenska Akademin i Göteborg.

ANNONS

LÄS MER:Amanda hyllar dotterns korta liv

Länge har den officiella siffran varit att det föds omkring 1 000 barn med hjärtfel varje år i Sverige. Rapporten från Sahlgrenska Akademin vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg visar att den siffran fördubblats på mindre än 20 år. En orsak till det kan vara att vården har blivit duktigare på att diagnostisera lindrigare hjärtfel.

Mikael Dellborg, Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet
Mikael Dellborg, Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet Bild: Pressbild Cecilia Hedström

– Det behöver alltså inte betyda att barn idag i högre utsträckning är hjärtsjuka. Däremot är det troliga svaret att vi har möjligheten att upptäcka fler lindriga fall där man tidigare inte ställde någon diagnos utan sa till föräldrarna att det växer bort. Men detta kan vi inte säga säkert, säger professorn, överläkaren och forskaren Mikael Dellborg, i ett pressmeddelande från Hjärtebarnsfonden.

ANNONS

Enligt Hjärt-lungfonden är de vanligaste typerna av medfödda hjärtfel hål i de väggar som skiljer förmaken respektive kamrarna åt, vilket kallas förmaksseptumdefekt respektive kammarseptumdefekt.

Vidare uppger Hjärt-lungfonden att prognosen för hjärtbarn har förbättrats dramatiskt de senaste årtiondena. För 50 år sedan var överlevnaden cirka 60 procent. I dag uppnår mer än 95 procent vuxen ålder.

ANNONS