Kommunalrådet Daniel Filipsson (M) säger att kommunen kommer att hålla några evakueringsplatser i stand by.
Kommunalrådet Daniel Filipsson (M) säger att kommunen kommer att hålla några evakueringsplatser i stand by. Bild: Mårten Öhman

Minskat behov av akutboende för flyktingar påverkar Alingsås

Kommunen behöver i nuläget inte hjälpa flyktingar med akutboende i Alingsås. Det eftersom takten på flyktingströmmarna till Sverige har avtagit samtidigt som Migrationsverkets upphandling av boenden gått över förväntan.
– Vi behåller några boendeplatser i stand by-läge om behovet skulle dyka upp igen, säger kommunalrådet Daniel Filipsson (M).

ANNONS

Migrationsverket trodde tidigare att det skulle behövas 12 000 evakueringsplatser, men räknar nu med att det räcker med hälften, 6000. Det eftersom läget stabiliserats sedan början av mars och att Migrationsverkets arbetet med att upphandla boendeplatser slagit väl ut, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Migrationsverket har meddelat att de flesta kommuner, däribland Alingsås, kan pausa sina evakueringsplatser och använda dem för ordinarie syften, skriver Alingsås kommun på sin hemsida.

Men eftersom situationen snabbt kan ändras håller kommunen ett antal platser redo en tid framåt.

– I huvudsak är det platserna i det gamla kommunhuset i Bjärke som fortfarande hålls tillgängliga, säger kommunalrådet Daniel Filipsson, Moderaterna.

ANNONS

Filipsson (M) om flytten: ”Inga konstigheter”

Det privata initiativet ”Alingsås stöttar Ukraina” körde 52 ukrainska flyktingar med buss från Polen till Alingsås. De hamnade på evakueringsboenden i Alingsås, men fick flytta ut därifrån i söndags. Kommunen har därmed i dagsläget inte ansvar för några flyktingars uppehälle.

– Staten står för boendet, regionen för vården och kommunernas uppgift är i huvudsak att tillhandahålla skola och socialtjänst. Flyktingarna anvisades oss i väntan på att staten ordnat permanent boende. Det är inga konstigheter med det, säger Daniel Filipsson (M) och fortsätter:

– Det var Migrationsverket som var ansvarigt för flytten i söndags. Vi på kommunen har inte fattat några beslut om det.

De flyktingarna hamnade till slut ändå i Alingsås, i privat regi, något som ordnades av privatpersoner engagerade i ”Alingsås stöttar Ukraina”. AT har varit i kontakt med personer engagerade i initiativet som ifrågasätter varför flyktingarna behövde flytta på nytt, mindre än en vecka efter att de kommit till Alingsås.

– Man kan tycka att det är olyckligt att människor flyttas runt på det sättet, men den kritiken ska man i sådana fall rikta mot staten och regeringen, som bestämmer hur det ska gå till. Jag vill påstå att det offentliga Sverige överlag sköter det på ett bra sätt, säger Daniel Filipsson (M).

LÄS MER:Elena flydde Kiev – nu åker hon tillbaka för sin dotter

LÄS MER:Inga problem för kommunen att erbjuda ukrainska barn skola

LÄS MER:Kommunen efterfrågar fler tillfälliga boendeplatser för flyktingar

LÄS MER:Kommunen väntar fortfarande – nu 200 lediga platser

LÄS MER:Kommunen vill döpa om central plats – för att visa stöd för Ukraina

LÄS MER:Annika Qarlsson (C): "EU måste samordna flyktingtransporter"

LÄS MER:52 flyktingar från Ukraina på plats i Alingsås

LÄS MER:Alingsåsare agerar – stöttar offren för kriget i Ukraina

ANNONS