Ulrica Carlsson, Alingsås, som hittarut i Erska.
Ulrica Carlsson, Alingsås, som hittarut i Erska. Bild: Kerstin Brandqvist Aspenstedt

Nu kommer hittaut-kartan

Friskvårdsprojektet hittaut begår vårpremiär 28 mars. I dagarna distribueras årets karta till hushållen.
– Det skoj att det får rulla på, säger Lennart Hålsjö, projektledare.

ANNONS
|

LÄS MER:Stolpjakten går vidare

Det blir för femte året i rad som orienterings- tillika friskvårdsprojektet hittaut går av stapeln. Det är Svenska orienteringsförbundet, i Alingsås via klubben Skogshjortarna, som tillsammans med Alingsås kommun gör det möjligt.

Säsongen startar 28 mars och pågår fram till 1 november. Totalt är det 125 kontroller, så kallade checkpoints, som placeras ut i Alingsås, samt Stora Mellby, Långared, Sandhult, Risveden, Dammsjöås och Yxnås (där man samarbetar med hittaut i Vårgårda).

Premiärhelgen kommer 85 kontroller att släppas.

– Många är väldigt heta på det här, säger Lennart Hålsjö. Hade vi släppt 125 på en gång är det många som gjort det här på två månader, då har de inget kvar på sommaren och hösten. Så därför släpper vi checkpoints vid lite olika tillfällen.

ANNONS

– Sedan försöker vi flytta om platserna lite för varje år.

Årets karta kommer tillsammans med AlingsåsKuriren, under onsdagen och torsdagen denna vecka.

I en tid då många föreningar väljer att ställa in sina aktiviteter med anledning av coronaviruset så går hittaut mot strömmen.

– Svenska orienteringsförbundet har stoppat tävlingar. Men det har inte kommit något när det gäller hittaut. Man gör detta ensam eller möjligtvis med familjen. Och om man ser någon annan i naturen så är det på avstånd.

– Det är mycket snack om det här med coronaviruset nu. Men människan är till för att röra på sig. Det är bra att vara ute i friska luften. Man ska inte ha några överord, men det här är inget som samlar ihop människor till en plats.

LÄS MER:Tvingas ställa in Hjortnatta

ANNONS