Polisen beslagtog Martins antika opiumpipa – måste hämta den i Stockholm

I maj beslagtog NOA (Nationella operativa avdelningen) Martin Arnstrands antika opiumpipa, som låg ute till försäljning i hans antikhandel, via företagets instagramkonto. Misstanken, som fick NOA att åka hela vägen från Stockholm, var att den var gjord av elfenben. Men så var inte fallet. Nu måste Martin Arnstrand hämta sin pipa i Stockholm, alternativt riskera att den går sönder i posten.

ANNONS
|

Den 24 maj fick Martin Arnstrand, ägare av antikhandeln Stampen Antikt & Återbruk i Alingsås, ett samtal från polisens kultur- och artskyddsbrottsavdelning inom NOA. De meddelar honom att två poliser från Stockholm står utanför hans hus, redo att genomföra en husrannsakan. Snabbt informerar Martin sina kollegor på sitt ordinarie arbete och åker hem till butikslokalen.

– Det var inte så roligt. Kollegorna och jag undrade ju vad det var frågan om, säger Martin Arnstrand.

Väl hemma möts han av två vänliga poliser som informerar honom om att den antika opiumpipan, på cirka tre och ett halvt kilo som han har ute till försäljning misstänks vara tillverkad av elfenben. Materialet är inte olagligt att äga. Men att sälja det är ett artskyddsbrott.

ANNONS

– De kunde inte på plats säga om det var elfenben eller inte. Men jag var säker på att den var gjord av något hartsmaterial, vilket jag upplyste dem om, säger han.

Men han menar också att man såklart blir lite fundersam när det kommer poliser från Stockholm till hans antikhandel i Alingsås.

– Polisen berättade också att man lätt kan kolla om det är elfenben genom att värma en nål och sticka in den i materialet. Om det är elfenben är det stenhårt. Men det ville de inte göra där och då utifrån att metoden inte är ”legit”, säger han.

Poliserna tar därefter pipan i beslag och kör upp den till Stockholm för att låta Naturhistoriska riksmuseet undersöka materialet.

Det har nu fastslagits att opiumpipan inte är tillverkad av elfenben. ”Sjukt skönt och välkommet beslut då det varit lite olustigt att vara del av förundersökning hos polisen”, skriver Martin i ett Instagram-inlägg.

Måste hämta den i Stockholm

Nu förvaras den antika opiumpipan hos Stockholmspolisen. Martin har fått valet att antingen hämta den på egen hand eller låta polisen posta den, under förutsättningen att han inte gör anspråk om den skadas till följd av dålig posthantering.

– Jag kan tycka att eftersom det inte har varit något brott känns det orimligt att jag ska behöva åka hundra mil för att hämta den, säger han.

Han uppskattar att pipan är värd cirka 4 000–5 000 kronor och säger att den är ömtålig. Därför är att skicka den med post inte något rimligt alternativ om inte polisen ersätter eventuella skador, menar han.

”Man får vara noggrann”

Martin fick med opiumpipan när han köpte ett dödsbo. Han säger att man får vara noggrann med vad man säljer vidare för prylar vid köp av dödsbon.

– När man köper dödsbon kan det ju komma med vad som helst, säger han.

Martin vill försäkra sina kunder om att han inte kommer eller har beblandat sig med elfenbensprodukter. Han vill också vara tydlig med att han gillar polisen, men här verkar det handla om ett systemfel kopplat till när beslag upphävs och ska återföras till ägaren, tycker han.

AT har sökt NOA för en kommentar.

LÄS MER:Extern utredning tillsätts efter drunkningsolyckan

LÄS MER:Magnolia – fräsningsföretaget som blev störst på dahlior

LÄS MER:Musiken är livsviktig!

LÄS MER:Dalmatinerbonanza på Tånga Hed under utställning

ANNONS