Trädgårdsarbete är det absolut vanligaste uppdraget för kommunens fixartjänst i Herrljunga. Men gratis blir det inte, uppdragsgivarna kommer att få betala även i fortsättningen.
Trädgårdsarbete är det absolut vanligaste uppdraget för kommunens fixartjänst i Herrljunga. Men gratis blir det inte, uppdragsgivarna kommer att få betala även i fortsättningen. Bild: Carin Rudehill

Gratis fixartjänst får nej – för andra gången

Oppositionsråd Mats Palm (S) har länge velat att kommunens hemtjänsttagare ska få gratis fixartjänst. Socialnämnden har nu utrett motionen två gånger och anser att den strider mot svensk lag.
Men Palm vägrar ge upp.

ANNONS
|

Redan i mars 2020 lämnade Mats Palm in en motion där han föreslog att personer med biståndsbedömd hemtjänst också ska få rätt till gratis fixartjänst.

Kommunfullmäktige överlämnade då motionen till socialnämnden för beredning. Socialförvaltningens bedömning var att kommunen konkurrensbegränsar marknaden och inte förhåller sig till likställighetsprincipen.

Ändå återremitterades motionen i våras till socialnämnden för att ta fram en kostnadsuppskattning.

Mats Palm (S) ger sig inte: ”Jag kommer att omformulera motionen och skicka in den igen med en sådan formulering att den kan bifallas.”
Mats Palm (S) ger sig inte: ”Jag kommer att omformulera motionen och skicka in den igen med en sådan formulering att den kan bifallas.” Bild: Herrljunga kommun

Nu har nämnden återigen utrett motionen, men kommit fram till samma slutsats som första gången; att fullmäktige bör avslår Palms motion, vilket också gjordes. Motiveringen är att gratis fixartjänst i alla former inte är förenlig med svensk lagstiftning.

ANNONS

Mats Palm satt under onsdagen upptagen i ett möte men svarar AT såhär via sms:

– Jag är såklart besviken. Jag kommer att omformulera motionen och skicka in den igen med en sådan formulering att den kan bifallas.

I juni höjdes åldersgränsen för att kunna nyttja kommunens fixartjänst i Herrljunga, från 65 till 68 år. I fixartjänsten ingår hushållssysslor som inte omfattas av hemtjänsten, men ändå kan vara svårt att klara av för äldre personer. I Herrljunga är trädgårdsarbete det absolut vanligaste uppdraget.

LÄS MER:Samarbete ska ge mer till fler biblioteksanvändare i Herrljunga och Vårgårda

LÄS MER:Herrljungafotografen svensk mästare i dokumentärt fotografi

LÄS MER:Nej till gratis fixartjänst

ANNONS