Alla mänskliga möten ger Mathias ny energi

Efter nionde klass tog Mathias Silversved ett sabbatsår och började jobba i restaurangköket på det hotell han idag äger.
Idag vet alla Vårgårdabor vad Mathias Kök & Rum är. Och Mathias själv, ja han älskar att laga dagens lunch och tjöta med gästerna samtidigt.
– Långa arbetsdagar är inget som är på minuskontot. Jag gillar ju att jobba.

ANNONS
|

Nej, som Mathias själv säger väljer man knappast att bli egenföretagare och särskilt inte inom hotell- och restaurangbranschen om man inte trivs med mycket arbete.

– Men det var längre arbetsdagar i början. Nu börjar jag fem på morgonen och slutar vid 16.

Vi sitter bekvämt bakåtlutade i en soffgrupp i restaurangens loungedel och pratar. Länge var det matsalsbord i hela restaurangen men 2018 satsade Mathias och hans fru Monika på en rejäl makeover.

Den uppskattade loungedelen stod klar i december 2018.
Den uppskattade loungedelen stod klar i december 2018. Bild: Jenny Schagerlind

– Hit ska man kunna komma på en after work eller bara ta kaffet efter maten. Loungedelen är ju även till för hotellgästerna. Vi är väldigt nöjda med hur det blev, säger Mathias som minns reaktionerna när allt var klart.

ANNONS

– Vi fick massor av kommentarer. Folk var lyriska. Det var jätteroligt faktiskt. En loungedel hade många saknat, konstaterar han.

Men vi tar det från början. Mathias Silversved började alltså jobba i restaurangköket här redan som tonåring, på den tiden det hette Vårgårda Wärdshus. Ända sedan han började högstadiet har han vetat att det är i restaurangbranschen han vill jobba.

– Jag hjälpte mamma att baka hemma. När det var kalas till exempel var det jag som gjorde tårtorna. Under högstadiet började jag laga mat hemma till hela familjen, det blev både husmanskost och à la carte.

Mathias började jobba i det här restarangköket redan som 16-åring. Idag är det han som är kökschef.
Mathias började jobba i det här restarangköket redan som 16-åring. Idag är det han som är kökschef. Bild: Jenny Schagerlind

Efter ett sabbatsår hos Vårgårda Wärdshus blev det tvåårig restauranglinje på Alströmergymnasiet i Alingsås. Första året kändes lite som bortkastad tid för Mathias som redan kunde alla grunderna.

Efter skolan väntade 15 år som köksmästare på Bjertorp slott innan Mathias år 2010 startade sin egen lunch- och cateringrestaurang Åkej på Gustavsberg i Vårgårda.

2014 köpte han och Monika stället vi befinner oss på, rustade upp det och bytte namn till Mathias Kök & Rum.

– Under tre år drev vi båda verksamheterna parallellt, men det blev ingen vinst och lite som att konkurrera med sig själv. Åkej hade vi bara för de fabriksanställdas skull. Alla gäster utifrån ville vi ju få hit.

Hundarna Tess och Lajka är nästan alltid med husse och matte på jobbet.
Hundarna Tess och Lajka är nästan alltid med husse och matte på jobbet. Bild: Jenny Schagerlind

På kontoret innanför baren håller familjen Silversveds två hundar Tess och Lajka till. Båda hoppar ner från soffan och hälsar nyfiket på AT:s reporter när vi kommer in i rummet. En fördel med att vara egenföretagare är att du kan göra lite som du vill, som att ta med hundarna till jobbet och ta en paus för att rasta dem när det behövs. Fast i Mathias värld verkar det mesta med krögarlivet vara på pluskontot.

– Jag gillar ju människor och den sociala biten. Eftersom vi har ett öppet kök kan jag stå och laga mat och tjöta med kunderna samtidigt. Det bästa med mitt jobb är verkligen mötet med människor, även om det så bara blir tio sekunder kan det ge mig något.

Och drivkraften är nöjda kunder?

– Så är det självklart. Vi har väldigt sköna sängar, men får också mycket uppskattning för vår mat. Vi lagar allt från grunden och bakar allt själva.

Normalt är hotellet och baren de lönsammaste delarna av verksamheten. Men sedan pandemin slog till har inget varit som det brukar. Mathias har dessutom tappat mer än häften av sina lunchgäster.

– Jag har sagt upp tre anställda och tre är korttidspermitterade. Det går ju inte runt just nu, så det gäller att ha en buffert, konstaterar Mathias som ändå ser optimistiskt på den närmaste framtiden.

– Framåt sommaren vill nog folk komma ut igen, äta och dricka och ta igen det man har missat. På ett sätt har det här varit bra för oss också, för vi har fått mer tid över. Nu kan vi oftast gå hem klockan 16, förut visste man inte när arbetsdagen slutade.

LÄS MER:De lokala företagen blev Lenas räddning

LÄS MER:Anne tror inte på butiksdöden

LÄS MER:Karin S drivs av att hjälpa sina kunder

LÄS MER:Bageriet – både livsstil och terapi för Marko

Mathias Silversved

Ålder: 49 år.

Familj: Hustrun Monika, barnen Albin, 21 och Amelia, 12, hundarna Tess och Lajka.

Bor: Vårgårda.

Gör: Driver Mathias Kök & Rum tillsammans med sin fru.

Utbildning: Tvåårig restauranglinje.

Tidigare jobb: 15 år som köksmästare på Bjertorp slott i Kvänum. Har även drivit lunchrestaurangen Åkej på Gustafsberg i Vårgårda.

Fritidsintressen: Mat och dryck, trädgård och golf.

ANNONS