Linus Landgren och Johanna Thür tillsammans med Lollo Konnebäck och Lars Storm. Den sistnämnde inleder vårens lördagskonserter i Christinae kyrka den 26 februari.
Linus Landgren och Johanna Thür tillsammans med Lollo Konnebäck och Lars Storm. Den sistnämnde inleder vårens lördagskonserter i Christinae kyrka den 26 februari. Bild: Katrin Niklasson

Nya ansikten bakom Christinae kyrkas populära konserter

Bakom rodret för vårens lördagskonserter i Christiane kyrka står musikerna Johanna Thür och Linus Landgren, som hoppas att konserterna även fortsatt ska ha en stark ställning hos alingsåsare och besökare utifrån.
– Att ta del av musik just i kyrkorummet kan röra vid djup man kanske inte visste man hade, säger Linus Landgren.

ANNONS
|

Konsertverksamheten i Christiane kyrka har många år på nacken och en stark ställning såväl bland alingsåsare som människor bosatta utanför kommunen.

– Många andra kyrkor satsar på sommarmusik, men vi kör ett program tre gånger per år; sommar, höst och vår. Vissa kanske har invändningar och säger ”ska kyrkan verkligen syssla med konsertverksamhet?”, men jag ser inga motsättningar. Det är en del av kyrkans uppdrag och har alltid varit, säger Lollo Konnebäck som, delvis tillsammans med Lars Storm, haft ansvaret för kyrkans konsertverksamhet i drygt tio år.

Nu är det dock dags för Lollo att lämna över ansvaret till Linus Landgren och Johanna Thür.

ANNONS

– Det är viktigt med ett brett program med hög kvalitet där det också finns en blandning av lokala utövare och utövare utifrån. Det ska både finnas en igenkänning och att man får uppleva något nytt, säger Johanna Thür, om sin vision för konserterna i Christinae kyrka.

Kyrkan har redan dragit i gång vårens lunchkonserter, som ges två gånger veckan, och musikandakter, som ges på lördagsförmiddagar.

Lördagskonserterna, som spelas på lördagseftermiddagar, startar den 26 februari med en orgelkonsert med Lars Storm.

– I år det 200 år sedan tonsättaren César Franck, som varit viktig för orgelmusikens utveckling, föddes. Konserten den 26 februari är den första av fyra orgelkonserter under året då jag spelar Francks verk. Det är otroligt vacker och känsloladdad musik, berättar Lars Storm.

– Om man inte har hört orgel förut ska man gå på det här. Det kommer bli en upplevelse utöver det vanliga, inflikar Linus Landgren.

Senare under våren väntar bland annat klassiska gitarrpärlor med John Sarafian bakom gitarren, ord och musik till minne av Karin Boye, framförda av Ulf Esborn och Catherine Jeppsson, klassiska verk framförda på Steinwayflygel av konsertpianisten Johan Möller Lekemo och ett besök av Göteborgs kammarkör.

– Och så har vi en programpunkt som heter Njut- och tutbart där sex trombonister medverkar. Det blir både pampigt och finstämt, säger Linus Landgren, som precis om Lollo Konnebäck vill framhålla musikens roll i kyrkan.

– Det är viktigt för oss att bjuda på musik. Det är något som berör oss människor och att ta del av musik just i kyrkorummet kan röra vid djup man kanske inte visste man hade.

LÄS MER:”Vi gläder oss, nu får och kan vi välkomna alla till kyrkan”

LÄS MER:Glädjeskuttet i kyrkan – nu får man träffas igen

ANNONS