Röda Korset öppnar servicecenter för ukrainska flyktingar

Förra veckan öppnande Röda Korset ett nytt servicecenter för ukrainska flyktingar. Här kan de nyanlända få stöd och hjälp i den svenska vardagen samt hämta kläder.
– Vi kommer även öppna ett nytt språkcafé för både nyanlända och tidigare ankomna på Plangatan 10, säger Eva Prodér, vice ordförande för Röda korset i Alingsås.

ANNONS
|

LÄS MER:Samlar in datorer för att lära ut svenska till ukrainska flyktingar

Det är tisdag förmiddag och vi befinner oss i Röda Korsets nya servicecenter, på Vintergatan i Alingsås. Lokalen är full av kläder, skor och leksaker och i rummet packar personal från Röda Korset upp ytterligare kartonger.

– Det vi ser är ett otroligt engagemang från privatpersoner, organisationer och företag. De undrar hur de kan hjälpa till nu när det kommer ukrainska flyktingar hit, säger Lena-Carin Ängslycke, diakon på Svenska Kyrkan som samarbetar med Röda Korset.

Servicecentret har öppet helgfria tisdagar mellan klockan 10-15 och erbjuder ukrainska flyktingar att ta del av skänkta gåvor från privatpersoner.

– Tanken är att de kan komma hit och ta vad de behöver varje tisdag. Under dagen kommer det bland annat flyktingar från Strandgården och Töllsjö. Jag är jätteglad att de kommer folk för vi har mycket att ge, säger Eva Prodér.

ANNONS
Eva Prodér, vice ordförande i Röda Korset Alingsås.
Eva Prodér, vice ordförande i Röda Korset Alingsås. Bild: Matilda Falk

Nu gäller det bara att nå ut till ukrainarna. Lena-Carin Ängslycke berättar att det idag är svårt att komma nå ut med information då det saknas kontaktuppgifter.

– Det finns många goda initiativ av såväl civilsamhälle, kyrkor och företag men svårigheten i dagsläget är att vi inte har möjlighet att komma i kontakt och då kan vi inte heller veta vilka behov som finns. Röda korset tar gärna emot uppgifter från människor som har ukrainare boendes hos sig för att skapa en kontaktlista, säger hon.

Utöver servicecentret på Vintergatan kommer Röda Korset också starta upp ett nytt språkcafé i Kupans Second Hand på Plangatan 10.

– Vi har ju ett språkcafé på biblioteket men där är vi så många nu så vi inte får plats. Därför startar vi upp ett nytt språkcafé tisdagen den 10 maj mellan 13-15, säger Eva Prodér.

LÄS MER:Ett klipp för Ukraina – systrarna samlar in pengar till hemstaden

LÄS MER:Flyktingar från Ukraina bjuds in till bönesamling

LÄS MER:Biskopen om Ukrainakriget: ”Djävulskapen vinner inte”

ANNONS