Genrebild, tandvård.
Genrebild, tandvård. Bild: Stefan Bennhage

Öppnar igen för aerosolbehandlingar

För en dryg vecka sedan kunde AT berätta att Folktandvården Västra Götaland införde ett tillfälligt stopp för så kallade aerosolbildande behandlingar. Nu meddelar man dock att behandlingsformen åter får grönt ljus.

ANNONS
|

LÄS MER:Viss tandvård stoppas på grund av coronaviruset

LÄS MER:Ansträngd sommar på lasarettet

Det var den 9 april som Folktandvården Västra Götaland införde ett tillfälligt stopp för aerosolbildande behandlingar på grund av coronaviruset. Framförallt handlade det om behandlingar där utrustning med vattenkylning som bildar en fin vattendimma används, exempelvis vissa borrar och ultraljudsinstrument.

– Vi sätter arbetsmiljön högt på agendan och som en försiktighetsåtgärd valde vi att stoppa vissa behandlingar. Under veckan har vi arbetat intensivt för att säkerställa att alla behandlingar sker med en god arbetsmiljö och hög patientsäkerhet. Jag känner mig trygg med att vi nu har stärkt våra rutiner, säger tandvårdsdirektör Ann-Charlotte Sundelin, i ett pressmeddelande.

De nya rutinerna, som ska hindra smittspridning, innebär att man använder handinstrument istället för ultraljudsinstrument och att man oftare anlägger kofferdam (en duk som isolerar tanden).

ANNONS

– Vi har ett uppdrag från Västra Götalandsregionen att hålla igång verksamheten och när vi nu har säkrat rutinerna är det viktigt att starta upp de flesta behandlingarna igen. Både för våra patienters skull, för Folktandvården och för samhället i stort.

Samtidigt flaggar tandvårdsdirektören för att förändringen inte är permanent.

– Kunskapsläget om covid-19 förändras hela tiden, vi håller oss dagligen uppdaterade och följer Västra Götalandsregionens riktlinjer.

LÄS MER:Coronasituationen på långfredagen: ”Antalet patienter ökar sakteliga”

LÄS MER:Patient med covid-19 upptäckt i Alingsås

ANNONS